Ongekend succes voor Oude visserijdagen
 

Zaterdag 25 en zondag 26 augustus organiseerde de VOC en ondernemers de “Oude Visserijdagen” in Vlissingen. Deze werden gehouden op en rond Nieuwendijk, De Ruijterplein, Arsenaalplein en Zeilmarkt. Het thema van deze dag was “Proef de sfeer van Vissingen”. En daar hebben heel veel lokale bewoners en toeristen dankbaar gebruik van gemaakt. Vanaf 11.00 uur waren er proeverijen, live muziek, kinderactiviteiten, schepen en kotters, rondvaarten, modelbouw en een folklore markt met meerdere beoefenaars van ambachten.

Beide dagen kwam je heel wat blije gezichten van toeristen tegen die volop genoten van allerlei activiteiten. De ondernemers centrale had kosten noch moeite gespaard om jong en oud het twee dagen lang naar de zin te maken. Vooral voor vele gezinnen was het niet alleen een gezellig dagje uit. Veel kinderen stonden regelmatig met volle verbazing te genieten van zo’n vijftien beoefenaars van ambachten die op beide dagen hun vaardigheden aan belangstellenden toonden. Op de ludiek ingerichte marktjes met ambachten was er soms geen doorkomen aan. En er was zelfs rekening gehouden met het weer. Een aantal ambachten waren ondergebracht in een grote hal op het arsenaal plein. In de hal van het Zeeuws maritiem muZeeum was de kappen opmaakster van de stichting Zeeuwse klederdracht zaterdag de hele dag, in haar authentieke protestantse dracht, aanwezig om tientallen belangstellenden te woord te staan. En zelf zondag werd er regelmatig gevraagd naar ambachten die maar een dag beschikbaar waren.

Beide dagen werden er op een viertal ,podia aan de vissershaven muzikale activiteiten ten gehore gebracht door het Schelde loodsenkoor, het smartlappenkoor Scharretjoe, Havershaw flynn, Abbey Affair, Ons genoegen, de piratenshow en Peetman Wisse. Op het rondeel werd ook het kanonschieten beoefend. De modelbouw schepen van Michiel de Ruyter Collectie waren op meerdere plaatsen aan de vissershaven te bewonderen. En voor de jongeren was er een bassin ingericht waar ze zelf een aantal modelbouw schepen zelf konden bedienen. Door de wind en de hoge golfslag was slechts beperkte afvaart mogelijk van een tocht met de Westerschelde Ferry.

Vele toeristen reageerden bijzonder positief naar de leden en vrijwilligers van de organisatie en standhouders van ambachten. “Eindelijk een weekend zonder braderie of jaarmarkt waar de nadruk ligt op de verkoop van goedkope fabrieksproducten. Hier geen tientallen kraampjes met textiel, lederwaren of sieraden. ” Mijn kinderen hebben nu hun springtouw zelf leren maken bij de touwslager die de hele dag onafgebroken in de weer was. Het waren niet de fotografen van de media die de leukste plaatjes schoten, maar de ouders die hun zoon of dochter op de gevoelige plaat konden vastleggen. En nu dagelijks kunnen genieten van een speeltje dat ze zelf hebben gemaakt. Het kan ook anders.

De “sfeer van Vlissingen” heeft bij velen dit weekend indruk gemaakt!!

Getekend
Gerard van Damme 
 

De Foto's