Minister President van Nordrhein-Westfalen
en Zeeuwse meisjes
 

 Dinsdag 24 april 2018 bracht de minister president van Nordrhein-Westfalen de heer Armin Laschet een bezoek aan de koningsreceptie in het Nederlands consulaat in Kleef, Duitsland. Hij was, tijdens de koningsreceptie, uitgenodigd door de Honorarkonsul van Nederland de heer Freddie Heinzel.

Dhr. Armin Laschet ging tijdens zijn rede in op de grote belangen van de samenwerking tussen Duitsland en Nederland. Voor Nordrhein-Westfalen is Rotterdam eigenlijk de belangrijkste haven en niet Hamburg, want die ligt te ver weg. Wanneer er geen deelstaten zouden zijn, zouden de bewoners langs de rivier de Maas eigenlijk “Maaslanders” moeten noemen.

Zijn typerende uitspraken lokte meerdere malen veel bijval van de aanwezige gasten. En na de speech ontving hij uit handen van de Nederlandse consul een replica. De Zeeuwse meisjes Sanne Goulooze uit Kamperland, Marjoke Koster uit Yerseke en Emmelien Moens uit Tholen boden de minister president Armin Laschet een doosje echte Zeeuwse babbelaars, babbelaarlikeur en informatie materiaal over het Zeeuwse aan.

Daarna verzorgde Emmelien Moens, die dagelijks als assistent visspecialist werkzaam is in de Viskiosk in Middelburg de gefileerde haringen voor de gasten. In de hal van het consulaat stond een originele haringkar met de tekst “Hollandsche Nieuwe”. Sanne Goulooze en Marjoke Koster serveerden hapjes in café restaurant “’t Poortje”.

Meerdere gasten maakten van de gelegenheid gebruik om met een of meerdere Zeeuwse meisjes op de foto te gaan. Ook werd regelmatig tekst en uitleg gevraagd over de authentieke Zuid Bevelandse protestantse klederdrachten die door de dames nog op de originele manier worden gedragen. Met andere woorden; alle stukken worden nog met spelden vastgezet zoals het in het verleden altijd al gebeurde.

Maandag 18 juni zullen weer een drietal Zeeuwse meisjes naar Kleve afreizen, maar dan om zich te presenteren als “Frau Antje” tijdens de Business haringparty in het Nederlands consulaat in Kleef.

Getekend
Gerard van Damme 
 

De Foto's