Nederlandse producten doen
het goed in Frankrijk

 

Zaterdag 09 en zondag 10 november organiseerde het ensemble D’Arts et Traditions populaires; “Les Bons Z’ Enfants d’ Etaples” het feest van de haring. Alle activiteiten werden gehouden aan de “Port d’ Etaples-sur-mer enkele kilometers onder de plaats Boulogne-sur-Mer. De folkloristische dansgroep onderhoudt al vele jaren intensieve kontakten met de St. Zeeuwse klederdracht. Zij werden in februari al uitgenodigd dit weekend in Frankrijk door te brengen. Temeer daar het Franse ensemble over authentieke klederdrachten beschikt die veel overeenkomsten vertonen met de Zeeuwse klederdracht.

Étaples-sur-Mer is een gemeente in het departement Pas-de-Calais. Het is een visserij en recreatie poort op de rivier Canche. Het ligt direct aan de weg naar Le Touquet, het Paris-Plage van de Côte d’Opale in Noord-Frankrijk. Daar staan de hele dag files van vakantiegangers die het weekend aan de kust willen doorbrengen en even pauzeren om een kijkje te nemen bij het 27ème Fête du Hareng Roi.

De reuzen Batisse, Zabelle, bijna 4 meter hoog en 60 kg zwaar en kleine ti Piérre van 2.90 meter en 35 kg zwaar van de “Mémoire Boulonnaise” uit Boulogne-sur-mer nodigden passanten uit om de manifestatie te bezoeken. Zij trokken van verre al de aandacht van de vele wachtende automobilisten.

Op het plein was een podium ingericht waar beide dagen een groot aantal nationale- en internationale muziek-en zanggroepen optredens verzorgden. Het Shantykoor “de Stuwzangers”uit Vilsteren, Salland, verzorgden met zo’n 40 leden en 5 muzikanten enkele optredens.

Uit de wind stonden een groot aantal barbecues opgesteld waar de hele dag de haringen werden geroosterd. René Godvliet uit Venhuizen, West Friesland verzorgde de hele dag demonstraties paling roken die bij de bezoekers bijzonder in de smaak vielen.

Tegenover het podium waren terrassen ingericht voor de vele duizenden bezoekers. Zij konden gratis genieten van alle activiteiten onder het genot van een groot aantal vis gerechten. Deze werden door leden van de plaatselijke folkloristische groep verzorgd in meerdere stands rond de terrassen.

Enkele tientallen stands waren ingericht met beoefenaars van ambachten. Naast een groot aantal traditionele, regionale groepen waren er ook ambachten uitgenodigd uit Nederland; de Sallandse ambachtengroep met een negental ambachten en de st. Zeeuwse klederdracht. Zij hadden een Zeeuwse stand ingericht waar het opmaken van de Zuid Bevelandse protestantse kap werd gedemonstreerd. Tevens waren babbelaars, tulpen, kussentjes, wenskaarten, souvenirtjes en boerenzakdoeken te koop voor belangstellenden. Vooral de Sallandse kaas, Zeeuwse babbelaars en tulpen vonden gretig aftrek bij de vele duizenden bezoekers.

De stikken van Zeeuws meisje trekken direct de aandacht van vele bezoekers. Men wil graag de betekenis van deze sieraden weten. Ook de Zeeuwse knoop van de Zuid Bevelandse boer stond in de belangstelling. De gouden hals knopen telden 8 kleine bolletjes en een grote. Dit werd door enkele bezoekers geassocieerd met de vruchtbare periode van negen maanden!!

Gezien de korte afstand tot België en Nederland waren er ook aardig wat belangstellenden van de Noordelijke regionen aanwezig. En gezien de afstand is een bezoek de komende jaren bijzonder aan te bevelen.

Getekend
St. Zeeuwse klederdracht,
Gerard van Damme
Goes, Nederland

Mobiel: +31 651 328 791.

E-mail: stzkgoes@gmail.com

Site: www.stzk.nl

 

Foto's