Kerstconcerten André Rieu
 

Vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 december verzorgde André Rieu in de Mecc in Maastricht voor de eerste keer een drietal kerstconcerten. In zijn programma wilde hij een historisch plaatje neerzetten van schaatsende paren in de regionale klederdracht. In eerste instantie werd voor de klederdracht een beroep gedaan op de Friese klederdrachten van de theaterwinkel in Grou. Maar enkele ijsdansers uit Zeeland brachten hem op het idee om ook in de Zeeuwse klederdracht te dansen. Temeer daar hij, verdeeld over zijn twee ijsbanen, 32 dansers en danseressen wilde laten dansen.

In het verleden sprak André in zijn programma ook al over Zeeuws meisje, maar toonde dan de zangeressen in de Volendamse klederdracht. Nu werd direct contact opgenomen met de st. Zeeuwse klederdracht. Zij hebben meer dan 30 jaar ervaring met het verzorgen van de Zuid Bevelandse protestantse klederdracht. En boden direct aan om een viertal paren in de Zeeuwse klederdracht te laten dansen. André eiste wel dat “Zeeuws meisje” als eerste zouden opkomen op de ijsvloer. Het passen van de klederdrachten was geen eenvoudige zaak. De ijsdansers van de vereniging uit ‘s Hertogenbosch komen namelijk uit heel Nederland, België en zelfs enkele uit Duitsland. Maar in zeer korte tijd werd alles tot in de perfectie geregeld en georganiseerd. Donderdagavond 19 december was de generale repetitie en stonden er 32 ijsdansers in klederdracht op het ijs. Zij dansten met 4 keer 2 paren aan een stok het openingsnummer van de kerstshow. Na de pauze werd nog geschaatst op muziek van de second wals samen met enkele honderden ballroomdansers in de zaal.

De ijsdansers werden elke keer met groot applaus verwelkomd op de ijsbaan. Zondagmiddag werd er onder grote belangstelling van het publiek nog een fotosessie ingelast met de ijsdansers en André Rieu. Voor de 32 schaatsers was het een bijzonder ervaring om in een authentieke klederdracht te dansen tijdens de kerstconcerten. Elke keer werd meer dan twee uur besteed aan het verzorgen van alle regionale drachten. Vooral het opzetten van de Friese en Zeeuwse kappen is heel gespecialiseerd werk en kan alleen verzorgd worden door ervaren kleedsters.

Getekend,

Gerard van Damme
Goes, Nederland
Mobiel: +31 651 328 791.
E-mail: stzkgoes@gmail.com Site: www.stzk.nl
 

P.S. gezien verkeerde berichtgeving in enkele media hebben wij gemeend zelf een artikeltje te wijden aan deze activiteiten Grotere formaat foto's hebben wij eventueel voor u beschikbaar.

Video

 

 

 

 

 

Foto's