Koningsdag met folkloristische activiteiten
op de markt in Tholen
 

Zaterdag 27 april 2019, de verjaardag van Koning Willen Alexander, wordt in Tholen weer uitbundig gevierd. Op de markt wordt naast het ringrijden van de Ringrijders Tholen een folkloristische markt georganiseerd. De ruimte voor de muziektent wordt gezellig ingericht met een vijftiental ambachten.

Om 09.00 uur wordt de dag geopend met een aubade voor de muziektent op de markt. Naast vele kinderen worden hier ook de ouders verwacht.

Daarna is het de beurt aan de Zeeuwse ringrijders en een vijftiental ambachten: Lidy, de babbelaarbakster demonstreert voor jong- en oud het bakken van de traditionele babbelaar. Zij presenteert zich in de Walcherse klederdracht. Uit Steenbergen komt de familie van Gent. Zij dragen de klederdracht uit Brabant. De hele dag wordt er van oud bestek de leukste sieraden gemaakt. Nelly heeft zich gespecialiseerd in het herstellen van beugeltassen. Paul uit Middelburg weet altijd veel belangstellenden te trekken met zijn rvs deurknoppen van de Zeeuwse knop. In zijn stand liggen diverse exemplaren te pronken. Pottenbakker Martin uit Gemert werkt de hele dag op zijn pottenbakkersschijf. En weet de hele dag de aandacht te trekken van vele ouders met kinderen. Zijn vrouw Corrie kan belangstellenden alles vertellen over raku en pitfire keramiek. Anja van de Snoeperij is aanwezig met een grote collectie snoepjes uit Oma’s tijd.

Uit Emmeloord komen Jannie en Leendert de Leeuw. Zij werken in hun kraam aan allerlei kleurrijke beugeltasjes en beursjes. Ze weten alles te vertellen over het Groenlandse naaldwerk uit 1600.
Ina van Lomwel toont haar collectie Zeeuwse borstbeelden. Daarnaast heeft ze ook diverse leuke artikelen van de Zeeuwse knop. Johan uit Bergen op Zoom beoefent het ambacht van houtdraaier.
Op zeer vakkundige wijze weet hij van meerdere soorten hout de leukste afbeeldingen te maken. Marliek Poortvliet van kaarsenmakerij Senang uit het ambachtencentrum in Goes stelt jongeren in de gelegenheid om zelf hun kaars te maken. Jozien den Hollander is bijzonder bedreven in het werken met servetten. Kleurrijke artikelen sieren haar stand. In Zuid Bevelandse klederdracht komt Liesbeth van Putten naar Tholen met haar gevouwen textiel cadeautjes en allerlei hebbedingetjes van haakwerk.
In de stand van de Stichting Zeeuwse klederdracht zijn een groot aantal souveniertjes te vinden zoals diverse blikjes babbelaars, boerenzakdoeken, ansichtkaarten, wenskaarten en haakwerkjes van de Zeeuwse knop. Voor de toeristen is er informatie materiaal beschikbaar van regionale en landelijke activiteiten. Ook het bekende “Zeeuwse kussentje” zal in de stand niet ontbreken.

Voor de vele gezinnen met kinderen wordt het een zeer leerzame en kleurrijke dag. Vooral de inzet van heel veel vrijwilligers op het eiland zal voor een aangename sfeer zorgen. Het eetcafé Hart van Tholen zorgt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor een hapje en een drankje. Want wanneer je van verre komt dat zal een echt bakje koffie goed smaken.

 

Gerard van Damme

Goes, Nederland

Mobiel: +31 651 328 791.

E-mail: stzkgoes@gmail.com

Site: www.stzk.nl

 

Foto's