Zeeland presenteert Nederland
tijdens “Europafest” in Magdeburg

 

Met Pinksteren werd in de stad Magdeburg voor de zevende keer een groots “Europafest” georganiseerd. Vier dagen lang waren meer dan 13 landen uit Europa uitgenodigd door de plaatselijke overheid. Vertegenwoordigers uit: Duitsland, Frankrijk, Italië, Rusland, Polen, Oekraďne, Tsjechië, Hongarije, Ierland en Engeland hadden meerdere stands ingericht met culinaire, muzikale en folkloristische producten. En dit jaar waren ook enkele landen voor het eerst met een stand uitgenodigd; Zwitserland, Kroatië en Nederland.

Een maatschappij voor eventmarketing en gastronomie uit Berlijn benaderde een aantal maanden geleden de stichting Zeeuwse klederdracht uit Goes. Deze organisatie met enorm veel ervaring op het gebied van de nationale en internationale folklore werd gevraagd Nederland voor het eerst te willen presenteren. Kosten noch moeite werden gespaard om een goede presentatie neer te zetten tijdens de vierdaagse, Europese verbroedering. En dit was geen eenvoudige zaak. Temeer daar vele Nederlandse vertegenwoordigingen in Duitsland niet meer actief zijn of geen Holland promotie materiaal meer beschikbaar hebben. Er zou “geen product meer voor zijn”.

Tijdens de vier dagen hebben de leden van de Zeeuwse delegatie ervaren dat er een enorme vraag is naar toeristische mogelijkheden in Nederland. Vooral gezien het feit dat de stad Magdeburg en haar inwoners in het verleden DDR gebied was. Veel oudere inwoners willen nu graag met hun kinderen en klein kinderen een bezoek brengen aan Nederland. Vele lokale bezoekers willen kennis maken met nieuwe gebruiken. Het aanwezige informatie materiaal vond dan ook dagelijks grote aftrek. En vooral ook de Zuid Bevelandse klededracht van “Zeeuws meisje” trok vele geďnteresseerden de tent in voor nadere uitleg.

Geschat werd dat zo’n 116.000 bezoekers voor kortere of langere tijd op en om de Alter Markt in Magdeburg verbleven. Kaas, worst, wijn, bier en allerlei soorten spijzen vonden de hele dag gretig aftrek. Op verschillende podiums waren voorstellingen muziek, zang en dans uit alle deelnemende landen te volgen. Op het grote podium op de Alter Markt traden elke dag tot 01.00 uur muziek groepen op uit diverse landen.

De organisatie van het “Europafest” was bijzonder te spreken over de uitstraling van de Nederlandse stand. Zij hadden meerdere positieve reacties van Magdeburgers ontvangen. Volgende maand willen zij het gemeentebestuur voorstellen om in 2020 zo’n 25 meter tent accommodatie beschikbaar te stellen voor Nederlandse folkloristische activiteiten. Tevens nog een aantal meters om culinaire stands te plaatsen.

Actieve beoefenaars van ambachten in klederdracht en Nederlandse bedrijven met culinaire producten, die in 2020 willen deelnemen in Magdeburg, kunnen zich melden bij de stichting Zeeuwse klederdracht. stzkgoes@gmail.com of via de site: www.stzk.nl

Gerard van Damme

Goes, Nederland

Mobiel: +31 651 328 791.

E-mail: stzkgoes@gmail.com

Site: www.stzk.nl

 

Foto's