Bellamypark in Vlissingen organiseert
folkloristische markt
 

Zaterdag 29 juni organiseren de horeca ondernemers aan het Bellamypark hun eerste toeristen markt op het volledig vernieuwde park. De st. Zeeuwse klederdracht werd gevraagd, die dag, zoveel mogelijk ambachten te motiveren naar Vlissingen te komen. Meerdere folkloristen hebben de laatste jaren ervaren dat de belangstelling bij jong en oud bijzonder groot is in de havenstad. En zo’n 27 stands zullen worden ingericht. Tevens zal de folkloristische dansgroep van Medioburgum-Walacra enkele optredens muziek, zang en dans verzorgen.

Babbelaar bakker Adri uit Middelburg zal de hele dag weer demonstraties verzorgen en de Zeeuwse babbelaar aan de man proberen te brengen. De familie van Gent uit Steenbergen, al meer dan 20 jaar de makers van besteksieraden, zijn die dag uiteraard ook weer aanwezig. Vader en zoon vervaardigen die dag weer de mooiste sieraden. Ijsboerderij De Koehoorn uit Meliskerke is aanwezig met de ijsbakfiets en in hun stand worden weer een groot aantal streekproducten aangeboden. De folkloristische groep “Ons Boeregoed” presenteert weer vele leuke regionale “Hebbedingetjes”. Marjolein uit Vlissingen maakt allerlei kleine producten van fimo klei. Ina presenteert graag weer haar collectie Borstbeelden in allerlei Zeeuwse klederdrachten. Uit Temse in België zijn die dag Monique en Etienne in Vlissingen aanwezig met hun eigen stand macramé en decoupage.

Zeeuws meisje laat de hele dag belangstellenden zien op welke manier in het verleden de Zuid Bevelandse protestantse kap werd gereinigd en weer opgemaakt. Marliek van kaarsenmakerij “Senang” nodigt jongeren uit om zelf hun eigen kaars te maken in haar stand. Marja Schrier uit Kloetinge is bijzonder creatief in het vervaardigen van de leukste producten uit de natuur. Van elk stukje hout, schelp, wol weet ze prachtige kunstwerkjes te maken. Ze spint de wol van haar eigen schapen ter plaatse. Riens en Dicky Booy weten vele passanten te interesseren voor hun vak mandenmaker en stoelenmatten. Jongeren worden in de gelegenheid gesteld om zelf plaats te nemen en een praktijk lesje vlechten en matten te volgen. Josepha vlecht manden met specifieke decoraties.

Uit Schiedam komen die dag het zilvervrouwtje Yvonne en nautisch schilder Huub. Vele zilveren sieraden liggen die dag weer te fonkelen in haar stand terwijl Huub zeer behendig de kwast over het doek laat glijden voor een groot aantal eigen werken. Marie uit Oud-Beijerland richt zijn stand van 12 meter graag in met allerlei modelbouw creaties. Van oude televisie en radio kasten weer hij de leukste miniatuur winkeltjes te maken. Pottenbakker Martin uit Gemert laat weer graag jongeren een eigen keramiek ontwerpen op zijn draaischijf. Zijn vrouw Corrie weet alles te vertellen over de producten raku en pitfire. Uit Hoogerheide komt Jozien die graag gezien is op markten met haar servetten werk. Kunstschilder Lynne van Lynne-art nodigt jongeren uit hun eigen schilderijtje, onder deskundige begeleiding, te maken.

Lena maakt al meerdere jaren van allerlei stukjes glas de kleurrijkste tiffany artikelen. Touwslager Piet uit Sint Annaland komt weer met zijn touwslagerij naar de stad. Iedereen wordt uitgenodigd zijn eigen springtouw te helpen maken. Vrije vormgever Paul adviseert iedereen over de Zeeuwse deurknop. In zijn stand zijn een groot aantal producten van rvs staal te bewonderen. Wol spinster Nel heeft een stand met een kleurrijke collectie wolproducten. Zelf weet ze zeer behendig haar spinnenwiel te hanteren. In de stand van de Zeeuwse stichting worden weer enkele dessins boerenzakdoeken, blikjes babbelaars, houten tulpen en klompjes, folkloristische kaarten, magneetproducten, ed. aangeboden.

Zaterdag 29 juni is het de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het prachtige park Bellamy in Vlissingen.

Gerard van Damme

Goes, Nederland

Mobiel: +31 651 328 791.

E-mail: stzkgoes@gmail.com

Site: www.stzk.nl

 
In verband met HP activiteiten in Maagdeburg, Duitsland kunt u voor nadere informatie over de folkloremarkt contact opnemen met: Mw. Annika Meijboom,
telefoon: +31 624 513 472 of +31 118 410 516

Impressie Foto's