Folkloristische dagen in Josefov, TsjechiŽ
 

Van zaterdag 18 tot vrijdag 24 juli 2020 werden in het dorpje Josefov, met 450 inwoners, in het markgraafschap MoraviŽ in TsjechiŽ de jaarlijkse folkloristische dagen georganiseerd. Corona of niet, ook dit jaar werd elke dag het geplande programma afgewerkt.

In 1782 stichtte keizer Josef ll het dorp in de streek MoraviŽ in TsjechiŽ. Een streek die rijk is aan enorm veel wijngaarden. Elk dorp heeft een wijndorp, waar iedere bewoners zijn eigen wijnkelder heeft gebouwd met vrienden en kennissen. Tevens beschikken ook alle families over bijzonder kleurrijke klederdrachten, die tijdens de dorpsfeesten nog veelvuldig worden gedragen. Voor de stichting Zeeuwse klederdracht, adviseur voor volks culturen in Europa, een reden om dit jaar de activiteiten in Josefov bij te wonen.

Zondag 19 juli worden de activiteiten geopend met een mis in de katholieke kerk van het dorp. In het verleden vond dit rond allerheiligen in november plaats. Maar is vele jaren geleden verplaatst naar de zomer. De in Nederland zeer bekende theoloog, filosoof en pedagoog Jan Amos Komenskż of te wel Comenius is afkomstig uit het markgraafschap MoraviŽ en begraven in de stad Naarden.

Aan het eind van de kerkdienst met veel cimbaal muziek wordt de zegen voor de omgeving en het feest uitgesproken. Alle aanwezigen trekken dan in klederdracht, onder begeleiding van blaasmuziek, naar het dorpsplein. Twee ongetrouwde jongens uit het dorp organiseren elk jaar, op de derde zondag in juli, de folklorefeesten. Elke vijf jaar wordt er een wijnfestival georganiseerd.

Op het plein is een enorme boom geplant waarop alle deelnemers per dorp staan vermeld, die in klederdracht aan de activiteiten deelnemen. De ongetrouwde jongens en meisjes dragen de meest kleurrijke klederdracht. De meisjes hebben zoveel onderrokken aan waardoor ze niet normaal kunnen zitten. Ze kunnen slechts op hun knieŽn op een bankje plaatsnemen. De getrouwde mannen dragen geen hoofdtooi, maar een blauwe schort. De getrouwde dames dragen een hoofddoek. Deelnemers van buiten het dorp worden in groepjes van 10 tot 12 personen uitgenodigd door een familie in het dorp. Daar staat voor hen een warme maaltijd geserveerd. Overblijvers kunnen zich tot de burgemeester wenden voor een warme maaltijd.

ís Maandags trekken muzikanten en jongeren in klederdracht door het hele dorp. Zij worden door alle families uitgenodigd wat te eten en drinken. Tevens ontvangen ze een bijdrage om de kosten van het dorpsfeest te kunnen financieren. Elke dag staan de folkloristische feesten in het teken van een bepaalde leeftijdsgroep; kinderen, jongeren, ongehuwden, gehuwden en hele gezin. De blaasmuzikanten spelen vaak tot 03.00 uur Ďs nachts. Iedereen die de activiteiten bezoekt kan elk moment kennis maken met vele soorten wijn, die door iedereen worden meegenomen naar het dorpsplein. Ook slivovice, wordt regelmatig aangeboden. Van een groot stuk boomstam is een dienblad gemaakt, dat door enkele folkloristen wordt rond gedragen tussen de dansende paren.

Wanneer je rond de derde zondag in juli in de buurt bent van MoraviŽ is een bezoekje aan zoín folklore spektakel de moeite waard. Elk weekend is er wel een folklore activiteit. Maar pas op bij het bezoek aan een wijndorp. Want alle wijnbouwers nodigen u graag uit in hun wijnkelder. Want zij maken de beste wijnen.

De slogan van het feest in Josefov was dit jaar:

Josefov & Laněhotčanka LŠska na celż ěivot - Liefde voor het hele leven

 

Getekend
Gerard van Damme

 

Foto's