Folkloristische dag Terneuzen groot succes
 

Zaterdag 15 augustus 2020 waren Wim van Bizzy Terneuzen en Gerard van St. Zeeuwse klederdracht al vroeg aan het werk op de markt in Terneuzen. Er was toestemming verleend door de Gemeente om een grootse folkloristische ambachtenmarkt op de markt in Terneuzen te organiseren. Uit het hele land waren de folkloristen onderweg naar Zeeuws Vlaanderen.

Voor de meeste ambachten was het de eerste keer dit jaar dat ze echt weer aan het werk konden op een markt. De hele dag werd de markt aardig bezocht en hielden de vele bezoekers zich aan de regels van het RIVM. De kramen waren ruim opgezet en er was een duidelijke looproute over de hele markt uitgezet. 

Lidy in Walcherse klederdracht en Christien in Zuid Bevelandse werkkleding, demonstreerden voor jong- en oud het bakken van de traditionele babbelaar. Een tweede stand was ingericht met  crea artikelen. Ina toonde in haar kraam een collectie Zeeuwse borstbeelden uit verschillende regio’s. Ze heeft de laatste maanden een groot aantal nieuwe, kleinere beelden gemaakt, die dan ook vaak in de belangstelling stonden.  Jaap uit het Zeeuwse Zaamslag is nog een van de weinige beoefenaars van het snijden van paerdemessen. Tevens snijdt hij uit verschillende soorten hout de mooiste beelden. Uit Eindhoven waren Hans en Gerrie. Hij liet zien hoe een stoel wordt gemat. Gerrie is heel handig in het maken van bijenkorven. Pottenbakker Martin uit Gemert werkt de hele dag op zijn pottenbakkersschijf. Jongeren kunnen er een keramiek laten maken met hun naam erin. Corrie weet alles uit te leggen over raku en pitfire keramiek. Tollenmaker Edy draaide nog de echte ouderwetse houten tollen, waarmee jongeren zich op straat vermaakten. Tevens was zijn stand ingericht met een groot aantal hout creaties. En jongeren werden in gelegenheid gesteld te schieten met elastieken. Dana uit Nieuwdorp verzorgde een overzicht van al haar borduurwerk. Uit Raalte kwamen Geertje en Henk Ziel. Henk is zeer bedreven in het maken van allerlei rieten manden. Geertje weet alles te vertellen over het breien van kralentasjes Paul uit Middelburg maakt van rvs materiaal allerlei Zeeuwse knopen en ander deurbeslag. In de stand van de Zeeuwse stichting gaf Mieke, de kappen opmaakster, de hele dag tekst en uitleg over de protestantse grote boerinnen kap. Touwslager Jans uit Raalte verzorgde demonstraties touwslaan. Jongeren konden er hun eigen springtouw draaien. Meerdere ouderen wilden zelf ook nog wel eens proberen touwtje te springen. Zijn vrouw Diny verzorgde workshops glas graveren. Rineke uit Vrouwenpolder liet in haar kraam zien hoe zijde wordt beschilderd. Allerlei kleurrijke sjaals van haar hand werden te koop aangeboden. Laeti en Gerbrand stonden versteld van de enorme belangstelling voor hun dot art werk.

Op meerdere terrassen en cafés was duidelijk waar te nemen dat vele bezoekers het heel erg op prijs stelden dat de Gemeente deze toeristenmarkt in Terneuzen had mogelijk gemaakt. De professionele uitstraling van ondernemers coördinator Wim van Bizzy en Gerard van st. Zeeuwse klederdracht werd door vele bezoeker gewaardeerd. Zij zien uit naar een volgende markt voor toeristen, want die zijn er ook in Zeeuws Vlaanderen meer dan voldoende.

Getekend

Gerard van Damme

 

Foto's