Haringfeesten in departement Pas-de-Calais
 

Jaren geleden was er een groot probleem in de baai van Canche in Frankrijk. Tijdens de Honderdjarige oorlog werd bij Lieurey een konvooi haringen geblokkeerd door de sneeuw.
Om de handel niet te verliezen werd er in november een grote verkoop georganiseerd in meerdere plaatsen en deze traditie is voortgezet. In Normandië leverde de haring tot de jaren 70 een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. Hij wordt dan ook wel de koning onder de vissen genoemd.

In Le Tréport, Dieppe, Saint-Valery, Caux, Fécamp en Etaples wordt in de maand november “Hareng Roi” gevierd. Een gezellig feest met kraampjes met verse haring op de grill, live muziek, vis verkoop en nog veel meer. In Etaples verzorgt het folklore ensemble “Les Bons Z’ Enfants d’ Etaples” samen met de gemeente het jaarlijkse haring feest. Opmerkelijk is dat er enorm veel beoefenaars van ambachten aanwezig zijn. Zij laten de vele duizenden bezoekers kennis maken met hun ambacht. Naast de vele barbecues treffen we René Godvliet uit Venhuizen en Johan Witteman uit Driehuizen. Zij roken de hele dag vis in de welbekende rookoven.
Grote tonnen met een juten zak erover heen. In hun stand wordt de vis verkocht en kunnen belangstellenden ook kennis maken met een echte Nederlandse corenwijn.
Buiten de rook, aan de andere kant van het evenementen terrein staan de tientallen ambachten opgesteld in ruime tenten. Ook een grote delegatie uit Nederland is vertegenwoordigd.
De groep Salland uit Raalte laat voorbijgangers kennis maken met: mandenvlechten, kaarsen beschilderen, mosterd en kaas maken, spinnen, kantklossen, kralen tasjes breien, glasgraveren en touwslaan. De st. Zeeuwse klederdracht uit Goes geeft tekst en uitleg over het opmaken van de originele Zuid Bevelandse protestantse muts en Martin van de Tillaart uit Gemert draait de hele dag keramiek, waar bij jongeren veel belangstelling voor is. Jean-Louis Molle uit het franse Maubeuge heeft plaatsgenomen tussen de twee Nederlandse stands. Hij geeft tekst en uitleg over het maken van authentieke schepen in een fles.

Tegenover het podium waren terrassen ingericht voor de vele duizenden bezoekers. Zij konden gratis genieten van alle activiteiten onder het genot van een groot aantal vis gerechten.
Deze werden door leden van de plaatselijke folkloristische groep verzorgd in meerdere stands rond de terrassen.
De reuzen Batisse, Zabelle, bijna 4 meter hoog en 60 kg zwaar en kleine ti Piérre van 2.90 meter en 35 kg zwaar van de “Mémoire Boulonnaise” uit Boulogne-sur-mer nodigden passanten uit om de manifestatie te bezoeken. Zij trokken van verre al de aandacht van de vele wachtende automobilisten.

Zondagmiddag werden een viertal Zeeuwse poppen aangeboden aan Dominique Gosselin van de gemeente Etaples en Mickaël Margollé van het ensemble Les Bons D’Enfants’ d’Etaples.
De poppen werden beschikbaar gesteld door enkele bewoners in Zeeland.

Getekend
Gerard van Damme

 

Foto's