Oude ambachten voor bewoners
De Vliedberg in Ouddorp

 

Donderdag 15 juli wil de dagbestedingscoach mevrouw Stadhouders een dag met oude ambachten organiseren in woonzorginstelling “De Vliedberg” in Ouddorp. Om zo’n dag te kunnen organiseren heeft ze de stichting Zeeuwse klederdracht in Goes gevraagd om een aantal ambachten hiervoor te benaderen.
Uit heel Zuid - West Nederland reageerden zo’n 15 ambachten die graag donderdag 15 juli naar Ouddorp willen komen.

Rond 11.00 uur worden een zevental ambachten aan de Vliedberglaan in Ouddorp verwacht. Babbelaars bakker Adri van Poeijer uit Middelburg laat die dag zien hoe vroeger thuis de echte Zeeuwse roomboter babbelaars werden gebakken. Nautisch hobbyschilder Huub Kooyman uit Schiedam schildert ter plaatse vissersbootjes op een klein paneeltje. Hans Weezepoel van de Modelbouw schepen MRC uit Oost Souburg richt zijn stand in met een groot aantal modellen. En in admiraalskleding geeft hij tekst en uitleg aan belangstellenden. Jozien den Hollander uit Hoogerheide is zeer bedreven in het maken van producten met servetten. Uit Staphorst reist Annekie Talen naar Ouddorp om de bewoners kennis te laten maken met het Staphorster stipwerk. Ina van Lomwel maakt in haar atelier in Vlissingen borstbeelden van diverse Zeeuwse klederdrachten. En namens de stichting Zeeuwse klederdracht laat Mieke Gubbels uit Goes zien op welke manier de protestantse Zuid Bevelandse kappen werden gewassen en weer opgemaakt.

Alle ambachten worden in de binnentuin van de woonzorginstelling onder gebracht in een zevental kramen van 4 meter breed. En van 13.00 tot 16.30 uur kunnen de bewoners en begeleiders de ambachten bezoeken in de tuin, Mocht die dag een succes zijn, dan wil men 16 of 23 september zo’n dag nog een keer in de dagbesteding opnemen.

Getekend

Gerard van Damme

 

Foto's