Folkloristische dag in Terneuzen
 

Zaterdag 14 augustus 2021 organiseert Bizzy, Terneuzen een grootse folkloristische ambachtenmarkt op de markt in Terneuzen. De Stichting Zeeuwse klederdracht werd gevraagd om ideeŽn en adviezen.
Zoín 31 ambachten uit heel Nederland zijn uitgenodigd om de binnenstad een leuk, educatief aanzien te geven. Voor jong en oud is er dan heel wat te beleven die dag. Kinderen worden zelfs uitgenodigd om de grondbeginselen van een ambacht onder de knie te krijgen.

Vanuit heel Nederland reizen ambachten naar de stad: Laeti uit Rotterdam brengt met veel liefde prachtige kleuren aan op mandalastenen, schalen en draaiplateaus. Haar man Gerbrand bakt de hele dag crÍpe pannenkoeken. Lidy in Walcherse klederdracht, demonstreert voor jong- en oud het bakken van de traditionele babbelaar. Enkele folkloristen hebben hun kraam ingericht met crea artikelen. Anja neemt voor de eerste keer deel aan een markt. Zij schildert kleurrijke mini schilderijtjes. Uit Eindhoven komen Hans en Gerrie. Hij laat zien hoe een bijenkorf wordt gevlochten. Gerrie is heel handig in het matten van oude stoelen. Dana heeft een stand vol hand geborduurde artikelen. Ina toont in haar kraam een collectie Zeeuwse borstbeelden uit verschillende regioís in de provincie. Diny uit Raalte graveert de hele dag glazen terwijl haar man Jans kinderen een springtouw zelf laat maken. In de stand van de Zeeuwse stichting geeft Mieke, de kappen opmaakster, de hele dag tekst en uitleg over de protestantse grote boerinnen kap. Het Zeeuwse kussentje en originele, regionale souvenirtjes met producten uit de zee zullen ook niet ontbreken. Femmie uit Hoogeveen verzorgt demonstraties kaarsen beschilderen. Zelfs een kaars laten beschilderen met je eigen naam in sierlijke letters. Echtgenoot Freek laat zien hoe in de wintermaanden thuis mosterd met de hand werd gemaakt. Uit Raalte komen Geertje en Henk Ziel. Henk is zeer bedreven in het maken van allerlei rieten manden. Geertje weet alles te vertellen over het breien van kralentasjes. Riens zal demonstraties figuurzagen verzorgen op een ouderwetse zaagmachine. Hans uit Oost-Souburg verzorgt een stand vol met model bouw ouderwetse schepen. Gekleed als admiraal weet hij er alles over te vertellen. Jaap uit het Zeeuwse Zaamslag is nog een van de weinige beoefenaars van het snijden van paerde messen. Tevens snijdt hij uit verschillende soorten hout de mooiste beelden in het heft.

Uit Heinkenszand is de heer van de Guchte in originele klederdracht aanwezig met een grote collectie pendules. Pottenbakker Martin uit Gemert werkt de hele dag op zijn pottenbakkersschijf. Jongeren kunnen er een keramiek laten maken met hun naam erin. Corrie weet alles uit te leggen over raku en pitfire keramiek. Vele creaties vazen en schalen zijn er te bewonderen. Jozien uit Hoogerheide is zeer bedreven in het maken van allerlei leuke hebbedingetjes van servetten en dergelijke. Uit de plaats Rijen komt Marian naar Terneuzen. Zij verzorgt workshops staphorster stipwerk. Lena uit Vlissingen toont haar collectie tiffany artikelen, kleurrijke glasartikelen voor het raam. Paul uit Middelburg maakt van rvs materiaal allerlei Zeeuwse knopen en ander deurbeslag. Nel uit Middelburg weet alles te vertellen over het spinnen van wol op de ouderwetse manier. Rineke uit Vrouwenpolder laat in haar kraam zien hoe zijde wordt beschilderd. Allerlei kleurrijke sjaals van haar hand worden te koop aangeboden. Corrie en Lilian verzorgen demonstraties kantklossen. Suzie uit Hoek wil belangstellenden graag kennis laten maken met haar zelf gemaakte cadeau artikelen.

Voor gezinnen met kinderen is het een zeer leerzame en kleurrijke doe dag. Er worden producten aangeboden die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de reguliere winkels in Nederland. Vooral ook voor het vinden van een leuk cadeautje is een bezoek aan deze markt zeer de moeite waard.

Getekend

Gerard van Damme

 

Film over de dag in Terneuzen (Omroep Zeeland)

 
Link naar artikel (Omroep Zeeland)
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/129248/Even-terug-in-de-tijd-op-de-ambachtenmarkt-in-Terneuzen
 
Film over de Ambachtenmarkt Terneuzen (GO RTV Regionale Omroep Terneuzen)
 
 

Foto's