Zeeuwse delegatie naar 29ste
“Fête du Hareng Roi” in Etalples, Frankrijk

 

Afgelopen weekend 12 en 13 november was de St. Zeeuwse klederdracht weer uitgenodigd voor de 29ste haringfeesten in het Noord Franse plaatsje Etaples. De folkloristische vereniging "Bons Z' Enfants d'Etaples" was het hele weekend weer actief. Er hing het hele weekend een ware geur van gegrilde vis in het plaatsje.

Tegenover de jachthaven kon men de smaken van weleer herontdekken. Alle bezoekers konden leren hoe de vrouwen van weleer vis kookten voordat ze gingen dansen op populaire deuntjes, versierd met hun mooiste opsmuk: hoofdtooien, oorbellen, schorten en lange jurken voor de dames, pet en matrozentrui voor de heren. In een grote tent aan enorme gezellige tafels kon iedereen haring in al zijn variaties proeven, of het nu gendarme, kipper, puff of cracker, rollmops of plichards was. Veel termen uit de renaissance tijd die nu weer op het menu stonden. De hele dag was er op het podium voor de tent animatie van muziek en zanggroepen die traditionele zee liederen ten gehore brachten.

De reuzen Batisse, Zabelle, bijna 4 meter hoog en 60 kg zwaar en kleine ti Piérre van 2.90 meter en 35 kg zwaar van de “Mémoire Boulonnaise” uit Boulogne-sur-mer nodigden passanten uit om de manifestatie te bezoeken. Zij trokken van verre al de aandacht van de vele bezoekers. Regelmatig trokken de reuzen door de straten.

Achter de grote tent waren enkele tientallen stands ingericht met beoefenaars van ambachten. Naast een groot aantal traditionele, regionale groepen waren er ook ambachten uitgenodigd uit Nederland; de Sallandse ambachtengroep met een twaalftal ambachten en de St. Zeeuwse klederdracht. Samen met pottenbakker Martin en Corrie van den Tillaart uit Gemert was een Zeeuwse stand ingericht waar het opmaken van de Zuid Bevelandse protestantse kap werd gedemonstreerd. Tevens waren babbelaars, tulpen, kussentjes, wenskaarten, souvenirtjes en boerenzakdoeken te koop voor belangstellenden.

De stikken van Zeeuws meisje trekken direct de aandacht van vele bezoekers. Men wil graag de betekenis van deze sieraden weten. Ook de Zeeuwse knoop van de Zuid Bevelandse boer stond in de belangstelling. De gouden hals knopen telden 8 kleine bolletjes en een grote. Dit werd door enkele bezoekers geassocieerd met de vruchtbare periode van negen maanden!!

Tevens was veel ruimte ingericht met oud Franse spelletjes waar jong en oud zich gezellig kon bezighouden. Er was zelfs een mast van een zeilschip aanwezig waar de bezoekers in konden klimmen.

Étaples-sur-Mer is een gemeente in het departement Pas-de-Calais. Het is een visserij en recreatie poort op de rivier Canche. Het ligt direct aan de weg naar Le Touquet, het Paris-Plage van de Côte d’Opale in Noord-Frankrijk. Daar stonden de hele dag files van vakantiegangers die het weekend aan de kust willen doorbrengen en even wilden pauzeren om een kijkje te nemen bij het 29ème Fête du Hareng Roi.

Opgemaakt door:
St.Zeeuwse klederdracht
Gerard van Damme
Tel: +31 651 328 791

 


Foto's