Ambachtenmarkt in de tuinen van kasteel Westhove
 

Maandag 6 juni, 2e pinksterdag, wordt in de tuinen van kasteel Westhove een ambachtenmarkt georganieerd Het museum Terra Maris heeft de stichting Zeeuwse klederdracht om advies gevraagd bij het realiseren van deze markt.

Zo’n 13 stands kunnen belangstellenden die dag bezoeken in de tuinen achter het museum. In het restaurant van het museum kunnen bezoekers genieten van een heerlijk bakje koffie of thee.

Uiteraard zullen de babbelaars die dag niet ontbreken. Lidy en Christien verzorgen de hele dag workshops babbelaars bakken. Daarnaast is hun stand ingericht met allerlei artikelen ,met Zeeuwse motieven van de regionale klederdrachten. Deze worden direct vanuit de stand verkocht. Laeti en Gerbrand van Dot arts beschilderen allerlei producten op een zeer professionele wijze. Ina van Lomwel uit Vlissingen toont een groot aantal Zeeuwse borstbeelden die ze in haar atelier aan huis vervaardigt. Johan richt zijn stand in met allerlei kunstwerkjes van hout. Zelf draait hij op zijn machine leuke hebbedingetjes. In de stand van de Zeeuwse stichting zijn de originele boerenzakdoeken te vinden en een groot aantal andere leuke souvenirtjes die van natuur producten zijn gemaakt. Admiraal Hans vertelt de hele dag spannende verhalen over zijn schepen die in miniatuur staan te pronken. Pendule verzamelaar en reparateur Jan uit Heinkenszand toont een groot aantal pendules. In de Zeeuwse klederdracht geeft hij tekst en uitleg over de vele klokken. Jesse Polfliet, een van de jongste ambacht beoefenaars maakt de mooiste miniatuurtjes op papier. Deze kunnen als wenskaarten verstuurd worden aan familie en kennissen. Jozien uit Hoogerheide heeft zich de laatste maanden toegelegd op het maken van artikelen met de Zeeuwse knoop. Een product dat de laatste tijd erg gewild is. Touwslager Bas Quist van de 5 gebroeders uit Heinkenszand maakt op ambachtelijke wijze touw dat o.a. wordt verwerkt tot springtouw. Jongeren kunnen heb de hele dag daarbij helpen. En na gedane arbeid kunnen ze hun eigen springtouw mee nemen. Atelier José uit Biggekerke heeft haar stand ingericht met een grote verzameling folkloristische beeldjes. Rineke de Groes uit Vrouwenpolder beheerst de techniek van het zijde schilderen. De hele dag verzorgt ze workshops beschilderen van zijde. Haar stand hangt vol met zeer kleurrijke doeken en shawls.

Voor gezinnen met kinderen is het een zeer leerzame en kleurrijke doe dag. Er worden producten aangeboden die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de reguliere winkels in Nederland. Vooral ook voor het vinden van een leuk cadeautje is een bezoek aan deze markt zeer de moeite waard.

Voor nadere informatie: zie www.stzk.nl of schrijft: stzkgoes@gmail.com

Getekend,
St. Zeeuwse klederdracht
Mieke & Gerard
 


Foto's