Toeristen markt Zierikzee
 

Vrijdag 27 mei wordt in Zierikzee de jaarlijkse toeristenmarkt op het Havenplein georganiseerd. Al meerdere jaren wordt deze markt gehouden op de vrijdag na Hemelvaart. De organisatie van deze markt heeft ook dit jaar weer meerdere beoefenaars van oude ambachten uitgenodigd om hun vaardigheden aan het publiek te tonen.

Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden en toeristen kennismaken met een groot aantal kraampjes die in het historisch centrum van de stad staan opgesteld. Laeti en Gerbrand van ‘Dot arts” beschilderen allerlei producten op een zeer professionele wijze. Marjolein maakt allerlei figuren van fimo klei. Een kleisoort die heel geschikt is om leuke hebbedingetjes van te maken. Het zivervrouwtje uit Schiedam heeft haar stand ingericht met een grote collectie zilveren en halfedelsten sieraden. Haar man Huub was jarenlang nautisch schilder en toont enkele van zijn werken. Ina van Lomwel uit Vlissingen toont een groot aantal Zeeuwse borstbeelden die ze in haar atelier aan huis vervaardigt. Admiraal Hans maakte jarenlang houten scheeps modellen. Hij weet jongeren te boeien met zijn vele spannende verhalen over zeeslagen. Paul Walthuis toont de mooiste regionale knopen ook als deurknop. Jozien heft zich de laatste maanden toegelegd op het maken van artikelen met de originele Zeeuwse knoop. De babbelaars zullen ook niet ontbreken op deze markt. Bij Adri kan men het maken van de babbelaars bewonderen, terwijl de stichting Zeeuwse klederdracht met haar info en souvenirstand de echte regionale kussentjes van omslagdoek weer zal presenteren naast de vele boerenzakdoeken en folkloristische wens- en ansichtkaarten. Ook souveirtjes van natuurproducten zijn erg in trek. Rineke de Groes uit Vrouwenpolder beheerst de techniek van het zijde schilderen. De hele dag verzorgt ze workshops beschilderen van zijde. Haar stand hangt vol met zeer kleurrijke doeken en shawls.

Voor gezinnen met kinderen is het een zeer leerzame en kleurrijke doe dag. Er worden producten aangeboden die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de reguliere winkels in Nederland. Vooral ook voor het vinden van een leuk cadeautje is een bezoek aan deze markt zeer de moeite waard. Voor nadere informatie: zie www.stzk.nl of schrijft: stzkgoes@gmail.com

Getekend,
St. Zeeuwse klederdracht
 


Foto's