Babbelaars, bolussen en kaas zeer geliefd
op “Orangefest” in Duitsland

 

Enkele maanden geleden werd de Goese stichting gevraagd om deel te willen nemen aan het jaarlijkse “Orangefest” in de plaats Oranienburg in de Duitse deelstaat Brandenburg. Dit oranjefeest wordt elk jaar door de stad, voorafgaand aan koningsdag, gevierd.

Dit jaar op zondag 23 april wordt “Tag in Orange” gevierd. Ter gelegenheid van Koningsdag wordt stilgestaan bij de Nederlandse afkomst van de naamgenote van Oranienburg, Louise Henriette von Oranien. Met haar vooruitstrevende ideeën gaf ze een nieuwe impuls aan de ontwikkeling van de stad en de regio. De Nederlandse keurvorstin gaf haar naam aan het barokke paleis ten noorden van Berlijn. Ter ere van haar wordt het Oranjefeest gevierd rond Schloss Oranienburg en in de paleistuinen.

Samen met de folkloristische stichting “Fryske Dûnsers” uit Kinnum en z’n 24 ambachten uit Friesland en 10 ambachten uit Zeeland waren ze zondag 23 april in Oranienburg. Van 10 tot 18.00 uur tonen ze ambachtelijk vakmanschap, zang en folkloristische dansen. Het Nederlandse handwerk wordt aangevuld met lokale ambachtslieden. Er worden Nederlandse specialiteiten aangeboden waaronder uieraard de Zeeuwse bolussen, babbelaars en diverse soorten pondkaasjes.

Oranienburg viert ieder jaar, voorafgaand aan onze Koninginnedag, een ‘Orangefest’, ter herinnering aan prinses Louise Henriëtte en de Nederlandse wortels van het stadje. Er worden dan op het voorplein van het slot en in het slotpark traditionele dans- en muziekvoorstellingen gegeven en er zijn oude ambachten: Spinnen, Friese kerfsnede, Edelsmeden, Teddybeer maken, Porselein schilderen, Tingieten, Kostuummaker, Tiffany, Hindelooper schilderkunst, Breien, Touwdraaier, Mutsenplooien, Eendenkorf vlechten, Houtdraaier, Staphorst stipwerk, Kantklossen Vioolbouwer, zijde schilderen, Zuid Bevelandse kappen opmaken, Souvenirtjes, en Illustrator.
De Zeeuwse babbelaars, Zeeuwse bolussen en diverse pontjes kaas vonden gretig aftrek bij de bezoekers. Halfverwege de middag waren alle specialiteiten uit Nederland uitverkocht.
 

Opgemaakt: St. Zeeuwse klederdracht,
Gerard van Damme stzkgoes@gmail.com Tel: 06 51328791

 

 


Foto's