Stichting Zeeuwse klederdracht naar “ 31e Roi de Hereng 2024”,
in Etaples, Frakrijk
|
Elk jaar vindt er langs de Opaalkust in het noorden van Frankrijk een heel bijzonder festival plaats: de Hareng Roi, de Koningsharing! Deze nederige vis, die tegenwoordig enigszins over het hoofd wordt gezien, was tot het begin van de 20e eeuw de koning der vissen bij uitstek. Ze waren zo talrijk aanwezig aan de Franse kust dat ze het hoofdvoedsel vormden van de armste families. De haring heeft fortuinen opgeleverd voor de vele vissers die de havens van Boulogne-sur-Mer en Etaples-sur-Mer bewoonden, evenals voor degenen die de haring zoutten en inmaakten. Gerookt, gegrild, gemarineerd of in soep, de Cité des Pêcheurs nodigt u uit om deze seizoensvis te komen proeven. Een ander essentieel ingrediënt voor de festiviteiten: het entertainment van elke maaltijd, van lunch tot diner, met een hele reeks folkloristische groepen en zeemansliederen. Dit gezellige vissersfestival wordt ook geassocieerd met een feestelijk dorp waar traditionele spelen, eeuwenoude ambachten, ambachten, gastronomie, maritieme cultuur en erfgoed in de kijker staan. Jaarlijks haken 10 tot 15.000 mensen aan voor deze geweldige najaarsbijeenkomst. Het roken en zouten van haring zijn bekende praktijken die in oude geschiedenisboeken worden genoemd als voedsel voor de legionairs van Julius Caesar in Frankrijk. Volgens sommige historici waren het de Britten die als eersten de term King voor de haring bedachten in de middeleeuwen en het is een naam die is blijven hangen. In Boulogne-sur-Mer en Etaples-sur-Mer wordt elke november de King Haring een weekend lang gevierd, terwijl duizenden mensen festivals ter ere van de haring bijwonen. Wij gingen naar de Hareng Roi in Etaples-sur-Mer... en duizenden anderen ook! In de haven van Etaples organiseert "Les Bons Z'Enfants", een lokale folkloristische groep, dit authentieke festival om een evenement te vieren dat herinnert aan de dagen dat de vissers terugkeerden van de zee met een overvloed aan haring. De Zeeuwse stichting was uitgenodigd met een 14 tal ambachten uit Nederland en vele regionale ambachten in Frankrijk. Zij vormden een extra entourage tijdens de twee dagen durende manifestatie. Belangstellenden konden genieten van het werk van allerlei soorten handwerkslieden die de hele dag test en uitleg gaven. Afgewisseld met folkloristische groepen die optredens verzorgden op het grote podium en een rondgang maakten langs alle aanwezige stands op het festival terrein. Gedurende het weekend wordt er zo’n drie ton haring gegeten – vers gegrilde haring op grote barbecues, ingelegde of gerookte haring, vergezeld van een goed glas wijn en geserveerd door honderd lokale Etaplois die trots zijn op deze traditie en gekleed zijn in traditionele klederdracht. Bijgaande foto’s geven een indruk van de vele activiteiten die tijdens beide dagen werden verzorgd op het “Port d’Etaples sur mer.
Opgemaakt: |
Foto |