The Whole World Dances in Brunssum

3 - 12 Juli in BRUNSSUM

 

 

The whole world dances in Brunssum

Van 3 tot en met 12 juli 2008 werd in Brunssum het “Worldfestival Parade Brunssum” gehouden. Meer dan 900 dansers en muzikanten uit de hele wereld waren naar Limburg gekomen. Zo’n 34 groepen verzorgden optredens tijdens het festival. Wij waren uitgenodigd op de galavoorstelling van donderdag 3 juli jl.

Opvallend was dat tijdens deze avond er enorm veel belangstelling was voor de voorstelling. Maar je komt er eigenlijk weinig echte folkloristen tegen. We hadden de indruk dat veel bezoekers namens de sponsoren aanwezig waren. En dat is wel een heel merkwaardige ervaring.

De groep Holland Express opende de voorstelling in de Rumpenhal. De Poolse dansgroep Jodelki trachtte met de kleurrijke kleding uit Krakow indruk te wekken. De groep Maraguan uit Cuba bracht direct een andere sfeer op het podium. Vooral de limbo, met echt vuur, zorgde daar wel voor. De alom bekende meidans  moest het puur hebben van de show en snelheid waarmee werd gedanst. De lokale jongeren met hun break  en streetdance brachten hun expressie op het gelaat soms net iets duidelijker over, wat niet door iedereen werd ervaren. De aanwezigheid van camera lieden was soms nogal erg hinderlijk om de zaak goed te kunnen volgen.

De groep uit China van het Shanghai Institute deed menigeen verbazen met de man en het masker. Als een soort leguaan veranderde het masker steeds weer van kleur om uiteindelijk het echte gezicht van de danser te laten zien. De groep uit Mali zette de zaal zowel letterlijk als figuurlijk op stelten. Met hun enorme tooien konden slecht enkele dansers het hele podium vullen zowel vertikaal als horizontaal. De Zuid-Afrikaanse groep Matsamo probeerde met haar ritmes en liederen het spektakel af te sluiten.

De hele voorstelling stond in het teken van het huwelijk. Dat werd regelmatig afgewisseld met liederen en composities. Soms kwam het spektakel direct vanaf het podium, maar het enthousiasme van sommige dansende jongeren werd ook heel erg gewaardeerd.
Jammer dat het camerawerk dit heeft laten liggen tijdens de avond!

Getekend:
Gerard van Damme
Goes
 


Fotos van de Galavoorstelling 3 juli 2008