Cultureel bezoek aan Kiev, Oekra´ne
december 2008
  

Cultureel bezoek aan Kiev, Oekra´ne

Gedurende de kerstvakantie waren we in de gelegenheid om een werkbezoek te brengen aan de hoofdstad van de Oekra´ne. Een delegatie van de St. Zeeuwse klederdracht vloog voor enkele dagen naar Kiev.

Daar werden een aantal gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van culturele instellingen, een bezoek gebracht aan een lagere school en een muziek school, een voorstelling bijgewoond in het muziek theater en enkele musea bezocht.

Alle kontakten in de Oekra´ne werden voorbereid door de vertegenwoordigster van de Nederlandse stichting in de Oekra´ne.

Tijdens een rondwandeling op zondag door het centrum van de stad bleek dat de hoofdstraat voor het verkeer was afgesloten. Veel inwoners maakten dankbaar gebruik van de gelegenheid om op een rustige manier rond te wandelen en inkopen te doen. Op allerlei plaatsen probeerde ook de kleinste handelaar wat geld te verdienen in de barre winterkou. Op meerdere plaatsen stonden rijk versierde kerstbomen. En de vele herinneringssloten aan de brugleuning waren ook voorzien van een laagje sneeuw. Dit nationale gebruik kwamen we eerder dit jaar ook al tegen in andere Oost Europese hoofdsteden. Veel jongeren bevestigen tijdens hun huwelijksdag een slot aan de brugleuning en gooien de sleutel weg.
 

IMG_2598 : In Kiev hangen ook veel Ĺhuwelijksĺ
sloten aan de brugleuning

IMG_2604 : Ook de kleine handelaar doet zaken in de vrieskou

IMG_2606 : Een grote versierde kerstboom
in het centrum

IMG_2640 : De voorstelling in het muziek theater


We waren in de gelegenheid om een dag te volgen van de tienjarige Nastya. Donderdag 25 december was voor haar de laatste schooldag voor de wintervakantie. In de Oekra´ne viert men kerstmis twee weken later dan in Nederland.

Ĺs Morgens om 08.00 uur werden alle leerlingen in haar klas verwacht op school. De klas was verdeeld in meerdere groepjes. Elk groepje voerde gemeenschappelijk of individueel enkele stukjes op.
Nastya, die lid is van het plaatselijk jeugdcircus, wilde ook graag laten zien wat zij daar geleerd heeft. In het bijzijn van de hele klas en een groot aantal ouders en grootouders werden alle presentaties verzorgd. Onder deskundige leiding van de onderwijzeres werd het hele programma vlekkeloos uitgevoerd. Nu en dan afgewisseld met spelletjes met een competitie karakter. Na school ging Nastya naar de muziekschool bij haar in de buurt. In een vrijwel geheel gerestaureerd gebouw volgt ze regelmatig pianoles. Aan het eind van de middag werden eerst nog een aantal oefeningen doorgenomen. Daarna legde Nastya met veel succes een bekwaamheidsproef af.

 

IMG_2650 : De klas is verdeeld in meerdere groepjes ook wel Ĺcommanderĺ genoemd.
IMG_2652 : commander 2
IMG_2655 : commander 3

IMG_2656 : commander 4 met punk.
IMG_2657 : commander 5  
   
IMG_2661 : De circusact van Nastya
IMG_2662 : Elk onderdeel wordt rustig uitgevoerd

 

IMG_2664 : En goed afgewerkt

IMG_2669 : zonder problemen door twee ringen kruipen

IMG_2673 : commander 4 kan er ook wel wat van.

IMG_2674 : Ze sluiten af met echt vuurwerk


IMG_2677 : Blinde mannetje spelen en proberen de banaan van een ander op te eten


IMG_2698 : Nastya oefent achter de vleugel in de muziekschool


Een bezoek aan het Tsjernobyl museum leverde in principe heel wat meer problemen op. Slechts weinig inwoners in Kiev zijn bekend met dit museum. Het kostte heel wat moeite om het adres van dit museum te kunnen vinden. Maar uiteindelijk waren we toch in de gelegenheid om het te kunnen bezoeken. Het is echt de moeite waard om daar te kunnen horen en zien op welke wijze de plaatselijke bevolking na 26 april 1986 werd ge´nformeerd en behandeld. De trap naar de eerste verdieping hangt vol met alle namen van de plaatsen die direct zijn getroffen door de ramp.

IMG_2695 : Het museum van Tsjernobyl in Kiev

 

Met de leiding van de jongeren folkloregroep Radost werden afspraken gemaakt over deelname aan enkele festivals in Nederland en Duitsland in juni en juli 2009. De Art director Dhr. Viktor Boiko ontving uit handen van de voorzitter van de St. Zeeuwse klederdracht  Dhr. Gerard van Damme een gepast geschenk.

Gerard van Damme


 
IMG_2611 : Viktor Boiko ontvangt een gepast cadeau van de Nederlandse delegatie