Zeeuwse Folkloristen naar

Wit Rusland en Letland

 

Onlangs reisde een delegatie van de St. Zeeuwse klederdracht naar Minsk in Wit Rusland en Riga in Letland.

In de stad Minsk in Wit Rusland waren ze uitgenodigd door “Ministry’s of Education of Republic of Belarus” en “The National centre of artistic creativity of children and youth” Het bezoek was in het kader van het 45 jarig bestaan van de jongeren folkloregroep “Zorachka”. Voor deze groep heeft de Zeeuwse organisatie onlangs voor de twee keer een trip van zo’n 45 dagen door West Europa georganiseerd. De vaste medewerkers van de stichting ontvingen van de Ambassade van Wit Rusland in Den Haag een visum in het kader van het cultureel akkoord tussen Wit Rusland en Nederland. Vanaf Brussel vlogen zij via Riga naar Minsk. Daar werden zij gedurende hun zeven daags verblijf ondergebracht in een luxueus appartement in het centrum van de stad. Samen met een groot aantal vertegenwoordigers uit diverse landen werd een druk cultureel programma afgewerkt.

In het theater van het nationaal centrum werd allereerst de jubileumvoorstelling van alle groepen van Zorachka bijgewoond. Na de voorstelling was er een ontmoeting met vele oud leden en leden van het amateursensemble in Minsk. Zelfs van de eerste reis naar Nederland in 1991 waren meerdere leden op de “after party” aanwezig. Zelfs vanuit Amerika waren ze naar hun geboorteland terug gekomen om het jubileum mee te vieren.
 

Er werden voorstellingen bezocht van het nationale circus in de hoofdstad, de philharmoniker en het nationale ballet dat het “Zwanemeer” van Tchaikovski op het programma had staan en het stedelijk museum. Dit statige gebouw is enkele jaren geleden uitgebreid met een geheel nieuwe vleugel waar nu moderne werken zijn ondergebracht.

De honorair consul van Nederland in Minsk dhr. Alexander Vinokurov nodigde de Zeeuwse dlegatie uit in zijn kantoor in de hoofdstad. Uitvoerig werd gesproken over de mogelijkheden die de beide volksculturen hebben om de regionale bedrijven in de toekomst te kunnen promoten. Wit Rusland beschikt over meerdere grote bedrijven die hier een rol in zouden kunnen spelen.

In authentieke klederdrachten brachten de vertegenwoordigers van Moldavië en Nederland een beleefdheids bezoek aan de voorzitster van het presidium van de “Society of Friendship and Cultural Relation” Mevr. Nina S. Ivanova. Hoewel Moldavië al meerdere jaren een vertegenwoordiger kent in de “Society”, komt Nederland nog niet op de lijst van vrienden voor. Mevr. Ivanova heeft er bij de voorzitter van de Zeeuwse delegatie op aangedrongen om hier in de toekomst verandering in te willen brengen.

De vertegenwoordigers van Estland, Moldavië en Nederland waren ook nog uitgenodigd op de koffie bij de onlangs nieuw benoemde directrice van het Nationaal centrum in de stad. Zij toonde veel belangstelling voor de culturele activiteiten van alle aanwezige vertegenwoordigers. Ook werd uitvoerig gesproken over de vele culturele opleidingen die dagelijks door het centrum worden verzorgd aan de jeugd van Minsk.

In Riga, Letland waren de Zeeuwen te gast bij de folklore ensembles “Liesma” en “Dzirkstelite” en de moderne dansgroep “Vecriga”. Voor de beide folklore groepen werd in het verleden ook een culturele reis georganiseerd in enkele West Europese landen. Voor de moderne dansgroep staat een bezoek aan het grootse Europa festival in België gepland.

Op het vliegveld van Riga stonden twee leden van de groep “Vecriga” de Nederlandse delegatie op te wachten. Per taxi ging het naar hotel Domina in het centrum van de stad. Daar waren door de plaatselijke groepen kamers gereserveerd. De volgende dag stond een excursie door de stad gepland en een bezoek aan het historisch museum. Daar werd een overzicht gegeven van Letland in de periode 1917 tot 1953.

Zaterdag werd een bezoek gebracht aan het stedelijk museum. Na een bezoek aan de oude stad  werd een oefenmiddag van de groep “Vecriga” bijgewoond. Daarna werd met de leiding van de groep gesproken over het bezoek aan het Internationale Europa festival in België.

Zondagmiddag keerde de delegatie uit het Zeeuwse weer terug naar Nederland.

 

Bijgaande foto’s
2756 : De opening van de voorstelling door het koor van Zorachka.

2762 : De allerjongste muzikanten van het ensemble.

2846 : De komische act van het ensemble Zorachka

2884 : Alla Navitskaya de leidster van het ensemble, bedankt alle medewerkers.

2900 : Enkele leden van het ensemble anno 2008.

2921 : De Nederlandse delegatie met leden van Zorachka

2961 : Op de koffie bij de directrice van het nationaal centrum in Minsk

2971 : Het bezoek aan de honorair consul dhr. Alexander Vinokurov.

2998 : In de concertzaal van de “Society of Friendship and Cultural Relation”
 


3111 : De groep “Vecriga” aan het oefenen voor het bezoek aan België.


3146 : De groep “Vecriga” oefent een Franse dans.


\