Ensemble Radoves in Nederland
  

Wij volgden de groep van nabij:

Een hele week was de volksdansgroep Radoves uit de plaats Voronezh in Rusland te gast in Zeeland. Daar waren ze ondergebracht in gastgezinnen. Op vele plaatsen in België en Nederland konden belangstellenden genieten van authentieke en hedendaagse Russische folklore.

Radoves is een oud-Russisch woord dat “met heel zijn hart” of “met liefde en plezier” betekent. De deelnemers van deze folkloregroep voeren traditionele liederen op van hun voorouders. De groep wordt vertegenwoordigd door mensen van alle leeftijden, die bijeen zijn vanwege hun liefde voor traditionele Russische folklore. De leider van de groep is Svetlana Revnjova, die haar opleiding heeft genoten in de Muzikale Academie van Voronezh met specialisatie folklore musicologie.

Al meer dan 10 jaar maken de leden van Radoves uitstapjes naar meer dan 50 dorpen in de regio van Voronezh om folklore muziek en tradities te verzamelen. Daarom is hun repertoire zeer breed en rijk. Seizoensgebonden ceremoniële muziek, muziek voor bruiloften, lyrische muziek, dansliederen, chastushki, stradania, folklore spelen, ceremonies en voordrachten uit het huidige gebied van de regio Voronezh zijn in het repertoire van Radoves. Radoves houdt zich strict aan de tradities en gebruiken zonder enige stilering. Het locale dialect, traditionele danspassen, originele oude kostuums zijn volledig in stand gehouden door de deelnemers van de groep.

Radoves gebruikt traditionele liederen en volksdansen als een middel om te communiceren. De leden van de groep dragen hun concerten over en lichten hun activiteiten toe aan de jongere generaties om hen bekend te maken met de rijke Russische tradities. Radoves heeft in vele Russische steden opgetreden: Kursk, Orel, Belgorod, Archangelsk, Severodvinstk, Moskou en Novgorod om er enkele te noemen. Radoves heeft ook in Amerika opgetreden.

Tijdens voorstellingen wordt het publiek actief bij het optreden betrokken door het bespelen van autentieke instrumenten. De groep treed op in origenele handgemaakte kostuums. Er wordt uitgebreid verteld over borduurtechnieken, materiaalkeuze en klederdracht.

Ook brachten ze een bezoek aan “Sportpunt Zeeland” in Goes. Daar konden ze zich eens lekker ontspannen in de zwemaccommodatie. Voor het verlaten van dit complex in Goes werd aan Jean-Paul een souvenier aangeboden begeleid door een echt Russisch danklied.

Gerard van Damme

 

FOTO's