Het Gouden Voeten Feest

van Volksdansgroep Vlissingen

Wij bezochten het “Takkenbal”

In het Zilveren Schor in Arnemuiden was een grote tent geplaatst waar zaterdagavond 8 september 2007 een takkenbal werd gehouden. Dit ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van dansgroep Vlissingen. Wij waren ook nieuwsgierig en gingen op bezoek. We maakten er ook enkele foto’s. Het was er heel gezellig en er werd ook aardig wat afgedanst.

Wat is: Takkenbal?

Bal Folk, ook wel Boombal genoemd, is een feestbal op folkmuziek: een avond heerlijk dansen op live muziek. Op zo’n avond komen voornamelijk Europese dansen voorbij. Parendansen zoals scottisch, polka, wals, mazurka en bourrée, rijdansen als een andro of rondeau en rondedansen als een cercle (tovercirkel) of een jig. Maar ook een Ierse reel of een Italiaanse tarantella of een Zweedse hambo kunnen gespeeld worden. De interactie tussen muzikanten en dansers maakt van ieder Bal Folk een swingend en afwisselend feest!

Muziek en dans zijn bij Bal Folk even belangrijk. De dansen zijn als basis redelijk eenvoudig en snel te leren door gewoon mee te doen!Vaak wordt aan het begin van een avond tijd ingeruimd voor dansinstructie zodat ook beginners meteen van start kunnen. Verstokte niet-dansers zien Bal Folk als een muziekavond met diverse  optredens, waarbij anderen dansen. Bal Folk is dus te vergelijken met een ballroom dansavond of een tango-avond, maar dan met andere dansen én met live folkmuziek.

Door de mengeling van muzikanten en dansers – jong en oud, man en vrouw – zijn Bal Folks speels, gezellig, sfeervol, maar ook romantisch!Want bij veel groepsdansen wordt voortdurend van partner gewisseld, zodat iedereen wel een keer met iedereen danst. Het leuke bij Bal Folk is dat veel muzikanten ook grote balfans zijn waardoor zij vaak tussen de dansers terug te vinden zijn! En andersom: speel je graag een deuntje mee, aarzel niet om je instrument mee te brengen en kom bal spelen.

In Groningen is de term ‘spansen ’ ontstaan, een samenvoegsel van spelen en dansen. Inmiddels is Bal Folk in Gronings dialect vervangen door spansbal. De rest van het land houdt het op Val Folk of Folkbal. Of bal populaire. Of…..Takkenbal.

www.balfolk.nl