Verhuur van klederdrachten
 

De Stichting Zeeuwse Klederdracht bezit een groot aantal klederdrachten
voor dames en heren. Deze drachten zijn toegespitst op de
regio Zuid Beveland van Zeeland en de Volendamse klederdracht.
Mocht u na het doornemen van deze pagina meer informatie willen ontvangen of een specifieke vraag willen stellen, maak dan gebruik van het formulier onderaan deze pagina.

 

Zuid Bevelandse klederdrachten

Voor speciale gelegenheden en Holland promotie activiteiten kunnen klederdrachten in bruikleen worden gesteld.

Bij een verzoek om een klederdracht te kunnen gebruiken dient duidelijk de datum, plaats, telefoon en land vermeld te worden.

Elke klederdracht dient vooraf in de plaats Goes in Zeeland gepast te worden. De gebruikelijke confectie maten zijn niet van toepassing voor de authentieke klederdrachten.

Deze klederdracht kan niet per post worden verzonden.

 


Enkele recente voorbeelden van promotionele activiteiten waar Zeeuwse klederdrachten voor zijn gebruikt
 

 

                                                                                                                                            

 

In Zeeuwse Klederdracht
De familie Verburg wilde ook wel eens een keertje in Zeeuwse klederdracht op de foto. Via internet kwamen ze op de site van de St. Zeeuwse klederdracht. Daar vonden ze meerdere voorbeelden van echtparen die al eerder op dit idee kwamen.

Ze zochten een zonnige dag uit en lieten zich in Goes, door een ervaren kleedster, aankleden.
Op een rustig plekje in Goes - Zuid namen ze de tijd om een aantal leuke foto’s te laten maken.
En in de Zuid Bevelandse protestantse klederdracht leverde dit een leuk resultaat op.

 

 

Zeeuwse klederdracht als uithangbord
De familie de Kloe uit Hoogvliet komt al jaren in het plaatsje Tüttlingen in het Schwarzwald in Duitsland. Enkele maanden geleden ontvingen ze een uitnodiging om het tweede weekend
van februari door te brengen bij de oud conservator van het plaatselijk museum.
Zij vierde haar verjaardag en men verwachte dat deze dag nogal traditioneel zou gaan verlopen.
Dus wilde de familie goed voor de dag komen.

Ze namen contact op met de St. Zeeuwse klederdracht om na te gaan of zij in een traditionele klederdracht dit weekend in Duitsland konden doorbrengen.
Na een korte cursus vertrok men met een passende Zuid-Bevelandse klederdracht naar de plaats Stuttgart waar alle gasten in een hotel werden ondergebracht.

De belangstelling voor de klederdrachten was overweldigend. Er werd veel tekst en uitleg
gegeven over alle kledingstukken. En vooral ook over de stoffen waarvan de kostuums waren gemaakt. Want in het zuiden van Duitsland is het dragen van regionale klederdrachten nog zeer actueel.

Ook de dochter van de heer en mevrouw de Kloe vond het een hele eer om als Zeeuw meisje in Duitsland rond te kunnen lopen.

     
 
Gidsen ontvangen op z´n Zeeuws
Zaterdag 23 november bezochten zo´n 80 gidsen uit diverse landen Nederland.
Een aantal gidsen in Amsterdam leek het een leuk idee om hun collega´s te ontvangen in gepaste kleding. Sommige gidsen gingen op zoek naar historische kleding. Janneke Dijkstra en haar collega Lia van Zaal liepen met het idee rond om een Noord Hollandse of Zeeuwse klederdracht aan te trekken.
Er werd contact gezocht met de St. Zeeuwse klederdracht. En samen kwamen ze naar Goes. Janneke zag het helemaal zitten om als Zeeuws meisje haar gasten in Amsterdam te ontvangen. Collega Lia zou haar helpen met het aantrekken van de Zuid-Bevelandse klederdracht. En Janneke zou Lia dan weer assisteren bij het aantrekken van haar kostuum uit Marken. Tijdens de kennismaking en het passen van de klederdracht werden aardig wat ervaringen uitgewisseld over de presentatie van Nederland aan buitenlanders.

Zaterdag 23 november werd voor de gidsen uit Amsterdam een geslaagde dag. Ze stonden de hele dag echt in de belangstelling. En er werden uiteraard veelvuldig foto’s gemaakt van de gidsen in Klederdracht.

       
 
Zeeuws meisje op Europatag in Düsseldorf
Het Consulaat - Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden was uitgenodigd op de Europatag in Düsseldorf. Jaarlijks organiseert het stadsbestuur als herinnering aan de Europese Unie deze dag. Vooral ook omdat de stad enorm veel verschillende culturen kent.

Op de dag van Europa kan men de diversiteit van Europa in Düsseldorf ervaren en herdenkt men de oprichting van EU. En om de Nederlandse stand een extra tintje te geven waren een drietal folkloristen uit het Zeeuwse uitgenodigd. Regelmatig presenteerden Paula en Tansu blokjes kaas aan het publiek. In de stand waren vele brochures beschikbaar gesteld door het Nederlands toerismebureau, aangevuld met materiaal dat door Zeeuwse campings beschikbaar was gesteld. Vooral de regiokaarten van Zeeland vonden gretig aftrek bij belangstellenden. Ook voor het watertoerisme was regelmatig veel belangstelling.

Niet alleen passanten toonden hun belangstelling. Ook medewerkers van diverse stands namen de tijd om zich uitvoerig te laten informeren over de klederdrachten van het Zeeuwse meisje.
Doordat Tansu van de opleiding toerisme en recreatie aan de VMBO opleiding in Goes een Duitse vader heeft en dus de taal aardig beheerst, stond zij regelmatig in de belangstelling. Voor haar was het de derde keer dat zij Nederland mocht promoten in het buitenland. Maandag is ze weer van de partij, maar dan ik Kleve in Duitsland. Daar wordt dan de Koningsdag receptie gehouden in het Honorarkonsulat der Niederlande, aan de Siemensstraße 31 in Kleve.

De plaatsvervangende Consul - Generaal Frank van Beuningen toonde zich aan het eind van de
middag bijzonder tevreden over de inzet van de Zeeuwse meisjes. Hij sprak de wens uit dat het
niet de laatste keer is geweest dat het Zeeuwse kostuum aardig wat extra belangstellenden naar de Nederlandse stand heeft getrokken.

 
Zeeuws meisje op toeristenmarkt
Vorig jaar was Zeeuws meisje voor de eerste keer te zien tijdens enkele toeristen markten in Zierikzee. De belangstelling was destijds zo groot bij het winkelend publiek dat de organisatie van toeristen markten in Zeeland graag weer een beroep doet op de st. Zeeuwse klederdracht.

Robin, derde klas leerling van de opleiding consumptieve technieken van het VMBO in Goes, wilde graag ervaren wat het is om als “Zeeuws meisje” tussen de toeristen te lopen. Samen met Paula, oud leerling van het VMBO in Goes, die dit werk al meerdere malen heeft gedaan in binnen- en buitenland deelden ze de hele dag babbelaars uit aan de vele toeristen op de markt in Renesse.

Niet alleen de vele toeristen wilden samen met “Zeeuws meisje” op de foto. Sommige winkeliers namen direct de kans waar om de meisjes voor hun zaak op de foto te zetten. Want een babbelaars ijsje met een Zeeuws meisje doet het zeker goed deze zomer in Renesse.

Tevens had de st. Zeeuwse klederdracht ook gezorgd voor een aantal beoefenaars van oude ambachten. Zij verzorgden de hele dag demonstraties voor belangstellenden. En uiteraard werden er ook ter plaatse de echte Zeeuwse babbelaars gebakken door leden van de dansgroep van `Ons Boeregoed` uit Kruiningen.

 
 

Volendamse klederdrachten

Voor speciale gelegenheden, Holland promotie activiteiten en spreekbeurten kunnen klederdrachten in bruikleen worden gesteld.

Bij een verzoek om een klederdracht te kunnen gebruiken dient duidelijk de datum, plaats, telefoon en land vermeld te worden.

Voor de maten van een klederdracht is eventueel een schema beschikbaar. Dit kan per E-mail worden toegezonden.

Elke klederdracht kan vooraf in de plaats Goes in Zeeland gepast worden. De gebruikelijke confectie maten zijn niet van toepassing voor deze klederdrachten.

Deze klederdracht kan eventueel wel per post worden verzonden.

 

Kijk ook een naar de gerealiseerde activiteiten (meer informatie)


BESLIST NIET:

 Op geen enkele wijze worden klederdrachten in bruikleen gesteld voor carnavals activiteiten of gelegenheden die daarmee gelijk gesteld kunnen worden.

 

 

Enkele recente voorbeelden van promotionele activiteiten waar Volendamse klederdrachten voor zijn gebruikt

 

Op z'n Volendams naar Kiel
De familie Scholtens uit Arnhem was uitgenodigd voor een bruiloft in de plaats Kiel in Duitsland. Het was wel een heel bijzondere bruiloft; de bruid is afkomstig uit
de Oekraïne en de bruidegom uit Kazachstan.

De gasten waren gevraagd om in klederdracht aanwezig te willen zijn op 25 mei in Kiel.
Julia en Lambert vonden via internet de Stichting Zeeuwse klederdracht.
Zij waren wel bereid om een Volendamse klederdracht voor Julia beschikbaar te stellen.
En op deze manier gaven ze het grote feest bij de oosterburen een extra folkloristisch tintje.

 
Op z'n Volendams in Londen
Mildred was zaterdag 9 februari jl. uitgenodigd op een Internationaal evenement in Londen. Het leek haar leuk om die dag aanwezig te zijn in de Volendamse klederdracht.

Op internet vond ze de site van de st. Zeeuwse klederdracht. Die was bereid haar een kostuum beschikbaar te stellen. En op die manier werd het Valentijn evenement een groot succes. In het kleurige kostuum kreeg ze vele leuke reacties en was daar erg trots op.

Bij een volgende internationale gelegenheid hoopt ze zeker weer een beroep te kunnen doen op de medewerking van de Zeeuwse stichting.

   
 
Presenteer ons kikkerlandje in het buitenland
De onderwijs opvang voorziening “Eenheidszorg” in Rotterdam werkt met pubers met gedragsproblemen. Momenteel werken ze al zo’n twee jaar mee aan een Europees project. Samen met Engeland, Sicilië, Wales, Noorwegen, Polen, Cyprus en Denemarken.

Het thema is ‘een veilig Europa’ en daar hebben we allerlei activiteiten en opdrachten om heen gebouwd. Om de 2 maanden komen wij bij elkaar en presenteren we onze resultaten en organiseert het gastland allerlei culturele uitstapjes zodat we elkaar, als land, beter leren kennen. Zo zijn we al in Polen, Noorwegen, Engeland, Wales, Cyprus en Sicilië geweest. Denemarken was ons laatste bezoek en dat hebben we afgesloten met een groot feest.

Carola Schunlau van het OOVR Eenheidszorg leek het een leuk idee om twee jongeren in traditionele klederdracht deel te laten nemen aan de bijeenkomst in Denemarken. Want door het project zijn we toch een beetje trots geworden op ons eigen kikkerlandje. We zijn eigenlijk onze tradities weer gaan waarderen. En van 3 tot 10 juni waren ze bij de Denen op bezoek.

De stichting Zeeuwse klederdracht was graag bereid enkele Volendamse klederdrachten beschikbaar te stellen.

     
 
 

Zeeuws meisje geliefd in Kleve
Drie leerlingen uit Goes waren uitgenodigd voor de receptie van het “Honorarkonsulat der Niederlande” in Kleve, Duitsland. Robin, derde jaars leerling van de afdeling consumptieve technieken en Paula oud leerling van de afdeling theater en haar zus Rikki wilden graag wat internationale ervaring opdoen bij onze Oosterburen. Zij namen de uitnodiging direct aan.

Honorair Consul de heer Freddy Heinzel houdt zijn jaarlijkse konings receptie graag in aanwezigheid van “Frau Antje” Het Duitse reclamefiguur van de Nederlandse Zuivel Organisatie. En daar de stichting Zeeuwse klederdracht al meerdere jaren samenwerkt met de Nederlandse vertegenwoordiging en beschikt over de Volendamse klederdracht was de uitnodiging snel gerealiseerd. Leerlingen van de Goese VMBO opleiding zijn een erg geliefde gast tijdens de receptie.

Robin ontving de gasten in de hal van het consulaat en liet iedereen het gastenboek tekenen. Paula en Rikki werden naast het echtpaar Heinzel geplaatst om de ontvangst een extra Nederland tintje te geven.

Na de toespraak van de consul werden het Nederlandse en Duitse volkslied gezongen. De “Frau Antjes” serveerden diverse hartige hapjes. Regelmatig werden ze aangesproken door in Duitsland wonende Nederlanders die graag wilden weten of ze wel echt uit Nederland kwamen. Vooral de spreekvaardigheid Duits van Robin deed menige gast zijn wenkbrauwen fronsen. Robin heeft zelf namelijk in Duitsland gewoond.

Aan het eind van de avond bedankte de consul persoonlijk de dames Robin, Paula en Rikki.
Hij stelt het op prijs om ze volgend jaar weer te kunnen uitnodigen. Ze ontvingen ieder een gesloten envelop voor hun inzet tijdens de avond.

 
Zeeuwse Frau Antje op Europatag in Düsseldorf
Het Consulaat - Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden was uitgenodigd op de Europatag in Düsseldorf. Jaarlijks organiseert het stadsbestuur als herinnering aan de Europese Unie deze dag. Vooral ook omdat de stad enorm veel verschillende culturen kent.

Op de dag van Europa kan men de diversiteit van Europa in Düsseldorf ervaren en herdenkt men de oprichting van EU. En om de Nederlandse stand een extra tintje te geven waren een twee jongeren uit het Zeeuwse uitgenodigd. Voor Kiki, derde klas leerling van de opleiding consumptieve technieken, was het een spannende dag. Zij mocht die dag voor de eerste keer Nederland presenteren. Maar al snel toonde zij zich een ware gastvrouw in de stand. Daar waren vele brochures beschikbaar gesteld door het Nederlands bureau voor toerisme, aangevuld met materiaal van Zeeuwse campings.

Dhr. Jan Knibbe van het “Käseparadies” aan de Carlsplatz in Düsseldorf, sponsorde die dag met enkele kilo’s Nederlandse kaas. En wilde graag met de beide frau Antje’s Kiki en Paula op de foto voor zijn kraam op de markt. Ook toeristen maakten dankbaar gebruik om met een stukje Nederlandse kaas en een spontane jonge dame uit Nederland op de foto te gaan.

De Consul de heer Henk Voskamp toonde zich aan het eind van de middag bijzonder tevreden over de inzet van de Zeeuwse meisjes. Hij sprak de wens uit dat het niet de laatste keer is geweest dat het Volendamse kostuum aardig wat extra belangstellenden naar de Nederlandse stand heeft getrokken.

 

Informatie formulier

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in om meer informatie aan te
vragen of om een specifieke vraag te stellen. Wij zullen u zo snel mogelijk
proberen te beantwoorden.

Zie voor onze verwerking van persoonlijke informatie een verklaring de volgende link Privacy
 

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de:

Volendamse Klederdracht   Zuid Bevelandse Klederdacht

Ambachten (ook voor aanmelding van een ambacht)

 

Naam:


Adres:


Postcode:


Plaats:

Land:


Telefoonnummer:


Emailadres:


Vraag:

Datum evenement: