Het verhaal van een boerenzakdoek

In het verleden waren er twee maten boerenzakdoeken. Een kleinere voor in je zak.
Deze werd ook wel “mouchoirs” genoemd. Deze werd en wordt nog veel gebruikt door mensen van boerenafkomst of folkloristen die bij speciale gelegenheden in klederdracht lopen.
En een grotere voor om je hals of hoofd. Deze noemde men ook wel “foulards”. En kom je regelmatig tegen bij mensen die nog actief zijn in de landbouw.

Als folklorist loop ik de laatste tijd steeds meer in de Zuid Bevelandse mannen klederdracht.
Vooral bij activiteiten waarbij de regionale dracht een bijdrage kan leveren. Ik probeer er altijd zo goed mogelijk uit te zien, want klederdrachten roepen vaak reacties op. Vooral bij ouderen die de streekdrachten nog kunnen herinneren van hun ouders.

Om wat kleur te geven aan de uitstraling van mijn grotendeels zwarte klederdracht, laat ik altijd mijn boerenzakdoek uit mijn linkerzak hangen. Het is een zakdoek waar heel Nederland op uitgebeeld staat en die ik altijd gebruik in het buitenland om aan te geven waar ik vandaan kom in Nederland. Oudere inwoners in Zeeland kunnen zich nog herinneren dat vader vroeger een rode zakdoek droeg door de week en op zondag een witte zakdoek met rode motieven.

Onlangs was ik uitgenodigd door de ambassadrice van de Wit Russische ambassade in
Den Haag voor de receptie van hun nationale feestdag. Als Zeeuwse boer werden we in een sjiek hotel in de residentie ontvangen en konden we plaatsnemen aan een van de vele statafels in de zaal.
Direct achter mij stond dhr. Henk Morsink; generaal-majoor der cavalerie en hoofd van het Militaire Huis van Z.M. de Koning. Zijn aandacht werd getrokken door de rode zakdoek in mijn linker broekzak.
Hij was bijzonder geïnteresseerd in mijn Zuid-Bevelandse klederdracht en wilde er graag alles over weten. Daarna werden wij uitvoerig geïnformeerd over zijn kostuum Aan het eind van zijn verhaal haalde hij een rode boerenzakdoek tevoorschijn en vertelde; “Kijk zo’n zakdoek dragen alle mannen van de cavalerie nog steeds bij zich. Vroeger werden boerenjongens gerekruteerd voor de cavalerie die goed met paarden konden werken. En als teken dragen wij nog steeds een boerenzakdoek bij ons”.

Ook de culturele attaché van de ambassade, dhr. Andrei Luchenok, was zeer geïnteresseerd in de verhalen over de typische kostuums en direct werd dit op foto vastgelegd.

Uiteraard zijn er nog meer interessante verhalen over de boerenzakdoek. Bijvoorbeeld weet je hoe de eerste cowboys in het Wilde Westen aan die geknoopte zakdoeken om hun nek kwamen? Die werden meegebracht door de onverschrokken Nederlandse boeren die naar Amerika emigreerden.
Ook Amerikaanse beroemdheden, van John Wayne en Roy Rogers tot Clint Eastwood en Gary Cooper, lieten zich graag zien met zo'n geknoopte boerenzakdoek. En als hedendaagse sterren als tennisster Raphael Nadal, Bono en John Travolta zich vertonen met een kleurrijke bandana op hun hoofd,
zetten zij eigenlijk op een hippe manier een oeroude traditie voort.

Getekend
Gerard van Damme  

 


De Foto
 

Van links naar rechts: Dhr. G. van Damme, Dhr. H. Morsink en Dhr. A. Luchenok