Zeeuws meisje geridderd
 

Donderdag 2 juli om 14.00 uur werd in de Grote Kerk in Goes mevrouw Mieke Gubbels geridderd door de burgemeester van Goes mevrouw Margo Mulder. Zij kwam in aanmerking voor de onderscheiding “Ridder in de orde van Oranje-Nassau” voor haar jarenlange inzet voor het verzorgen van de Zuid Bevelandse protestantse klederdracht.

Als 16 jarige tiener maakte ze kennis met volksdanslessen die werden gehouden in de kantine van de veiling in Goes-Zuid door de wijkvereniging. Gezien haar opleiding “docent textiele werkvormen” aan de vakschool in Goes, toonde ze al snel belangstelling voor de ontwikkeling van een eigen kostuum voor de leden van de Goese vereniging. Enkele jaren later waren er klederdrachten nodig om de folkloregroep te voorzien van authentieke Zuid Bevelandse klederdrachten. Een tante van haar in Kapelle was bereid haar de fijne kneepjes van het vak te leren om de klederdrachten te verzorgen. En dan vooral het reinigen en opmaken van de kleding stukken. Een bijzonder secuur en arbeidsintensief werkje. Regelmatig is ze te zien op toeristische dagen in de regio.

Doordat de originele regionale klederdrachten in het verleden op de persoon werden gemaakt waren er geen maten van de kleding bekend. Bij de kleding van de dames werd en wordt alles nog steeds met spelden vastgezet. Zelfs de grote kappen worden op deze manier op het hoofd vastgemaakt met spelden. En het schoonmaken van de kap werd vaak uitbesteed aan enkele dames in het dorp die, na veel oefenen, de vaardigheid beheersten om de schone kap te vouwen.

Door het internationale karakter van het volksdansen werden er al spoedig uitwisselingen op basis van reciprociteit met vooral Oost Europese groepen georganiseerd. In de 70 er jaren waren dit vooral groepen uit o.a. Polen. Daarna volgden vele landen in Oost Europa. En telkenmale werd er een beroep op mevrouw Gubbels gedaan om de danseressen van de groep te kleden in de Zuid Bevelandse protestantse klederdracht. Nederlandse vertegenwoordigingen, waaronder een groot aantal consulaten en ambassades toonden hun belangstelling. Waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Estland en Litouwen. In 1985 was de Zuid Bevelandse protestantse klederdracht de eerste nationale dracht die in diverse steden in Japen werd gepresenteerd. Waaronder in Nagasaki Holland Village. Daarna ging het richting China en Amerika. Momenteel zijn het vooral familie leden waarvan ouders of groot ouders in klederdracht waren. Zij willen graag nog een keer op de foto in de originele klederdracht die vroeger door hun familie werden gedragen.

 

Getekend
Gerard van Damme
Goes, Nederland

Mobiel: +31 651 328 791.

E-mail: stzkgoes@gmail.com

Site: www.stzk.nl

 

Foto's